امثال من وقتی درباره این موضوع فکر میکنیم که چرا فیلم و سینما هیچوقت نمیتوانند لذتی را که از خواندن یک کتاب و غرق شدن در آن کسب میکنیم به ما بدهند، در وهلۀ نخست به این نتیجهگیریِ مهم میرسیم که علت اصلیِ آن در میزان مشارکت و درگیریِ ذهنیای است که ما در حین تعامل با این دو مدیوم و رسانه تجربه میکنیم.
کتابها جزءبهجزءِ نیروی فکریِ ما، از تخیل گرفته تا تحلیل و تجسم را، درگیر خود میکنند؛ وقتی شما کتاب میخوانید، اگر آن کتاب توصیفی باشد، خواهناخواه این شما هستید که تمامیِ صحنهها و نماها، مناظر، چهرهها و اشکال و حالات و رفتارها را در ذهن خود مجسم میکنید و جز توصیف خام و بیصورتِ کتاب، هیچ طرح اولیهای برای شما وجود ندارد. اما در سینما و فیلم کاملاً این فرایند برعکس میشود. یعنی شما مناظر، تصاویر، حالات و کنشها را بهعینه مشاهده میکنید و ذهن شما تا حد بسیار اندکی درگیر تصویرسازی و تخیل میشود. میتوان گفت که در حین مشاهدۀ یک داستان سینمایی که به طرزِ دیداری و شنیداری عرضه شده است، تخیل و نیروی تجسم ذهنیِ شما هیچگونه حرکت و تلاشی از خود نشان نخواهد داد، و شما تنها تماشاگر صرف خواهید بود؛ و تمامیِ وظایفی که در حین مطالعه یک کتاب بر عهدۀ شما، پیشتر توسط کارگردان، چهرهپرداز، صدابردار و طراح صحنه و لباس انجام پذیرفته است. به عبارتی، شما در هنگام مطالعۀ یک کتاب میبایست در قامت تمامیِ افراد دستاندرکار ساخت یک فیلم ظاهر شوید و در ذهن خود آواها، اشکال، صورتها و رنگ ها و لباسها و نماها را تجسم کنید! و این راز لذتی است که ما از کتاب میبریم، اما تماشای فیلم هرگز نمی تواند آن را به ما هدیه بدهد.
در واقع، میتوان گفت که ما در حین مطالعۀ جدّیِ یک متن توصیفی، ناخودآگاه در حال آفرینشِ هنری است، و این همان لذتِ آفرینشِ و کشف است که در حین مطالعه اینچنین ما را مسحور خویش میگرداند، لذتی که در فرایند تولید یک فیلم، تنها نویسنده و عوامل دیداری و شنیداریِ تولید آن میتوانند از آن بهرهمند شوند. ما وقتی کتاب میخوانیم در آنِ واحد کموبیش هر کدام در جایگاه خودمان بازیگر، کارگردان، طراح صحنه و لباس و چهرهپرداز میشویم و حتی نوع بیان دیالوگها و بار احساسی آنها نیز تماماً بر عهده تخیل پویای خودمان قرار میگیرد، اما مدیوم سینما به یکباره ذهن ما را از تمامی این فرایندهای عظیم کشف و تخیل تهی میکند؛ به همین خاطر است که گفته میشود ذهن ما در هنگام خواب فعالتر از زمانی است که در حال تماشای تلویزیون هستیم! چون در هنگام خواب، چه در حال رؤیابینی و چه در حال پردازش رخدادها و خاطرات گذشته در ضمیر ناخودآگاه، ذهن ما فرایندهایی مشابهِ زمان مطالعه را طی میکند و تمامی بخشهای حافظه، تحلیل و تخیل خود را بکار میگیرد، اما تلویزیون ما را از تمامیِ این بخشها بینیاز و ما را صرفاً به یک مشاهدهگر منفعل مبدل میکند.
از سوی دیگر نیز، وقتی زمان تحلیل و تجزیۀ مطالب خواندهشده فرا میرسد، شما هنگام خواندن یک کتاب میتوانید هر لحظه و در هر موقعیت که لازم میبینید مکث کنید و به تجزیهوتحلیلهای درونیِ خود گوش بسپارید و اینگونه در فرایند قصهگویی کتاب دخیل شوید. اما در هنگام تماشای فیلم این فرصت کمتر دست میدهد و گذر شتابان و ممتد تصاویر و دیالوگها حتی ممکن است باعث شود که شما بخشی کلیدی از فهم یک داستان را از دست بدهید؛ بخصوص در هنگام ادای دیالوگها، نوعِ بیان ممکن است مانع از فهم داستان توسط شما بشود، و تسلسل تصاویر، نماها و دیالوگها فرصت تفکر و تحلیل مناسب را از شما سلب کند.
به همین خاطر است که امثال ما اگر یک فیلم صرفاً به بیان حرکات، اطوار و رفتارهای افراد بپردازد و فاقد هرگونه ویژگی زیباییشناسانۀ دیداری یا شنیداری باشد از آن خسته میشویم، و هرگز لذتی را که در حین مطالعۀ یک نوشتۀ توصیفی کسب میکنیم از آن به دست نخواهیم آورد. یک فیلم تنها با تکیه بر عناصر زیباییشناسانه دیداری و شنیداری است که میتواند این خلأ مهم (عدم دخیل شدن ذهنی مخاطب) را جبران کند، در غیر این صورت یک مخاطب کتابخوانده که به تخیل و تجسم و دخیل شدن فعال با محتوا عادت کرده، هرگز نمیتواند در فرایند تماشای فیلم لذت ناب مطالعه را بازکشف کند.
ما کتاب را زندگی میکنیم و در گوشهگوشۀ حیات مادی و معنوی شخصیتهای آن سهیم میشویم. آن دریچۀ کوچکی که رو به سوی ما گشوده شده است، در اقیانوسی از رنگها، تصاویر، احساسات و عواطف که در حافظۀ ما ذخیره شده است بازتاب پیدا میکند و جهانی دگرگونه را که متعلق به شخص خود ما است خلق میکند. ما با مطالعۀ کتاب نه اثر نویسنده که برداشت و تفسیر شخصی خودمان از اثر نویسنده را در درونمان بازآفرینی میکنیم و این شگفتانگیز است! و پویاترین نوع مشارکت در حین ارتباط با یک اثری هنری به شمار میرود. شما هیچ مدیوم و ابزار انتقالی دیگری را نمیتوانید سراغ بگیرید که اینچنین مخاطب را در فهم و بازآفرینیِ اثر و کسب لذت کشف هنری از آن با خود سهیم کند!
درباره این سایت